Scroll Top

Vrijwilligerswerk

Bij Stjoer kun je vrijwilligerswerk doen. Samen met een team van collega vrijwilligers voer je de werkzaamheden uit binnen je project. Dit kunnen administratieve werkzaamheden zijn, werkzaamheden op het gebied van ICT of denk aan gastheer/gastvrouw. De werkzaamheden hangen af van het project waar je werkzaam bent. Tijdens het doen van vrijwilligerswerk krijg je ondersteuning waar jij dat nodig hebt van een projectmedewerker/projectleider. Natuurlijk ondersteun je ook als vrijwilligers elkaar en leer je van elkaar.

Tijdens het werken op een project heeft iedere vrijwilliger een doel, iets wat hij/zij wil ontwikkelen. Welk doel je hebt bepaalt iedereen zelf.

Nieuwsgierig na de ervaringen van anderen met betrekking tot het doen van vrijwilligerswerk bij Stjoer? Lees dan een aantal ervaringen hieronder:

“Ik heb een autisme spectrum stoornis en andere psychische problemen waardoor regulier onderwijs of werk voor mij nu niet haalbaar zijn. Door vrijwilligerswerk te doen heb ik een reden om de deur uit te gaan. Ook maak ik nieuwe contacten tijdens mijn vrijwilligerswerk. Ik kan even mijn zorgen vergeten en ik heb afleiding en structuur. Ook is het vrijwilligerswerk zinvol voor mij om mijn belastbaarheid te vergroten en te bouwen aan mijn toekomst”.

Ik zit in een rouwverwerkingsperiode. Het doen van vrijwilligerswerk is voor mij erg waardevol. Ik heb structuur en een reden om op te staan, ik heb afleiding en mensen om me heen zodat ik niet de hele dag met mijn verdriet bezig ben en mocht het me toch even teveel worden, dan kan ik mijn verhaal kwijt en dat helpt me om daarna weer verder te gaan met mijn werkzaamheden.

“Toen ik bij de Buurtkamer begon was ik, na talloze sollicitaties, mijn toekomstperspectief verloren, mijn structuur kwijt en depressief. Bij de Buurtkamer mocht ik de activiteiten organiseren; passend bij mijn achtergrond als vaktherapeut beeldend. Door mijn depressie en het feit dat ik een uitkering kreeg vanuit de participatiewet, wat inhield dat ik niet aan werkverdringing mocht doen (waar ik mij principieel aan wilde houden), raakte ik inspiratieloos. Samen met een projectmedewerker/projectleider (van Stjoer) hebben we besloten dat ik tijdens de inloopochtenden koffie zou gaan schenken, en een praatje met bezoekers zou maken. Voor mij ontstond toen de ruimte weer in mijn eigen kunnen te gaan vertrouwen. Door dit vertrouwen kon ik betere sollicitatiebrieven schrijven en (eindelijk) werd ik uitgenodigd voor gesprekken”.

Toen ik een baan in Tilburg kreeg aangeboden, was ik zo blij met de baan dat ik even vergat dat ik niet naar de andere kant van het land wilde verhuizen. Bij mijn collega vrijwilligers en de medewerkers van Stjoer, vond ik een luisterend oor en kreeg ik een spiegel voorgehouden waardoor ik inzag dat ik deze baan niet aankon en dit veel te heftig voor mij zou zijn. Op dat moment zag ik dit zelf even niet meer. Ik ben het er wel helemaal mee eens en zit nu op de plek waar ik wil zijn”.

“Mijn collega vrijwilligers en de medewerkers van Stjoer hebben mij zien worstelen en mij geholpen weer in mijzelf te geloven en mijzelf te mogen zijn. Ook hebben ze geduld en begrip gehad voor alle keren dat ik me versliep of niet kwam opdagen (passend bij mijn gebrek aan structuur). Ik had de donderdagochtend nodig, er zijn weken geweest dat ik er echt naar toe leefde (en alsnog versliep…). Ik denk dat we ook bezoekers hebben die op deze zelfde manier uitkijken naar dit vaste moment in de week en daarom heeft de Sociale Inloop een onmisbare functie in de stad e.o. NB. Inmiddels heb ik een baan!”.